Minicruise

Minicruise

Minicruise

Het kan je ineens overvallen, de behoefte er even tussenuit te gaan. De boel lekker de boel laten om je daarna weer vol energie in het dagelijkse leven te storten. Meestal reserveer je dan een leuk hotelletje ergens op de hei, in de bossen of in een bruisende stad. Maar waarom eigenlijk geen minicruise? Net zo snel geboekt en eens iets heel anders.

Advertenties van onze partners

Wat is een minicruise?

Een minicruise is heel simpel een reisje van een paar dagen op een schip. Dat kan over een rivier zijn, maar ook over zee. In vergelijking met een ‘normale cruise’ zijn er een paar opvallende verschillen. Je blijft ten eerste veel dichter bij huis; in slechts enkele dagen kun je namelijk geen enorme afstanden overbruggen. Ten tweede reis je met veel minder medepassagiers omdat de schepen kleiner zijn. Op een minicruiseschip passen meestal maximaal een man of 200 terwijl de kolossale en zeer luxueuze zeecruiseschepen wel duizenden opvarenden kunnen herbergen. Tenslotte beschikken minicruiseschepen over minder uitgebreide voorzieningen waardoor deze cruises tegen lagere prijzen aangeboden kunnen worden.

Slapen

Bij elke minicruise heb je sowieso de beschikking over een eigen bed. Het is afhankelijk van de prijs of dat in een buitenhut met raam of in een binnenhut zónder uitzicht is. De mate van luxe hangt af van wat je voor de cruise betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld bij een echt goedkope trip terechtkomen in een kleine tweepersoons binnenhut met stapelbed en zonder eigen toilet. Het is raadzaam hiernaar te informeren voor je gaat boeken en goed op de kleine lettertjes te letten bij aanbiedingen.

Eten en drinken

Ieder minicruiseschip heeft minstens één bar en restaurant, hoewel er in de meeste gevallen meerdere eet- en/of drinkgelegenheden zijn. Zoals een cafetaria voor de snelle hap en een stijlvol restaurant waar je romantisch kunt dineren. Of een hippe discotheek voor het jonge publiek en een sfeervolle bruine kroeg voor de ouderen.

Vermaak

Het staat als een paal boven water dat je je tijdens een minicruise niet hoeft te vervelen. Afhankelijk van de cruisemaatschappij, het soort cruise en de maat van het schip, is er genoeg te doen. Op veel schepen kun je tot ‘s avonds laat winkelen, is er live entertainment, kun je een filmpje pakken, gokken in het casino of naar een discotheek. Er zijn zelfs schepen groot genoeg voor een lekker zwembad. Reis je met kinderen dan is het prettig te weten dat er speciale animatieteams zijn die je kroost kunnen vermaken.

Minicruise Engeland

Engeland steekt als minicruise bestemming met kop en schouders boven de rest uit. De meest gewilde reisjes zijn die van IJmuiden naar Newcastle en die van Rotterdam naar Hull. Laatstgenoemde heeft als reisdoel het meest te bieden; Hull is een aantrekkelijke stad waar je gratis musea kunt bezoeken en heerlijk kunt winkelen. Bovendien is het vanuit Hull maar een klein stukje reizen naar York, de Europese Toeristenstad van het jaar 2007 en het charmante oude stadje Lincoln.

Minicruise Schotland

Eveneens een goed idee voor een minicruise is een tripje naar Schotland. Boek eens een minicruise naar winkelstad Glasgow of cultuurstad Edinburgh en maak kennis met het land van de whisky en de onstuimige bijzondere natuur.

Minicruise Nederland

Natuurlijk mag Nederland niet ontbreken in dit rijtje. Want waar kun je nu beter varen dan in ons eigen kikkerlandje? Geweldig leuk om allerlei bekende plaatsen eens vanaf het water te bekijken; dan zien ze er plotseling heel anders uit. Het aanbod is in ieder geval groot genoeg. Je kunt bijvoorbeeld een minicruise maken vanuit onze hoofdstad, via het IJsselmeer naar mooi Gelderland. Of varen langs de Betuwe en de Zeeuwse wateren waarbij je tussenstops maakt in prachtige steden en dorpen.

Minicruise Duitsland

De mogelijkheden voor minicruises over de Rijn en de Moezel in Duitsland zijn legio. Een topper is de zogenaamde Nederrijn-route. Die voert je vanuit Arnhem over de Nederrijn en de Moezel langs steden als Düsseldorf, Keulen en Koblenz. Onderweg is er vanaf de boot genoeg te zien: drukke havens en grote steden, maar ook schattige dorpjes en indrukwekkende natuurgebieden.

Minicruise Scandinavië

Niet zo populair als de Rijncruise of zo bekend als minicruise naar Engeland. En daardoor juist geweldig leuk voor wie iets bijzonders zoekt. Zo kun je van Amsterdam naar Oslo in Noorwegen varen via de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ook mogelijk is een unieke minicruise langs de Noorse fjorden.

Themacruise

Reisorganisaties staan altijd voor de uitdaging nieuw publiek te trekken voor hun vertrouwde aanbod. Voor de minicruises hebben ze dat gezocht én gevonden in de zogenaamde themareizen. Dat betekent dat ze minicruises aanbieden die helemaal in het teken staan van één specifiek thema. Een gouden idee want de themacruise is een groot succes. Er zijn dan ook vele varianten, waaronder:

• Culinaire minicruise, focus op lekker eten voor de echte smulpaap.
• Romantische minicruise, voor pasgetrouwden en verliefde stellen.
• Welnesscruise, heerlijk ontspannen.
• Whisky minicruise, informatief mét proeverij.
• Diamantcruise, begint in diamantstad Amsterdam en eindigt in diamantstad Antwerpen.
• Oud-Hollandse stedencruise, rondtoer langs de mooiste historische plaatsjes.
• Ontdekkingsreiscruise of piratencruise, speciaal voor de kids.

Kosten

Een minicruise naar Engeland kost praktisch niets: voor een paar tientjes kun je al op reis. Daarvoor moet echter niet te hoge verwachtingen koesteren van de faciliteiten op het schip en de mate van luxe van je hut. Veel meer dan een kale binnenhut van miniformaat zonder eigen toilet en douche is dat meestal niet. Ben je bereid ietsjes meer te betalen dan kun je je al snel een ruimere buitenhut met eigen toilet- en wasgelegenheid veroorloven. In het algemeen kun je stellen: hoe luxer en groter het schip en hoe exclusiever het reisdoel, hoe hoger de prijzen. En voor de speciale themacruises moet je ook meer betalen. Eén ding is zeker, het aanbod aan minicruises is zo ruim dat er voor iedere beurs en voor iedere smaak wel iets te vinden is.

Offerte minicruise? Klik hier