Riviercruise

Riviercruise

Riviercruise

De riviercruise had tot voor kort een behoorlijk oubollig imago. Het was vooral een vakantie voor gepensioneerden die reisjes over de Moezel en de Rijn maakten. Niets mis mee behalve als je jong bent en op zoek naar avontuur. De laatste jaren zijn er veel veranderingen geweest op het gebied van de riviercruise. De ‘gouwe ouwe’ bestemmingen bestaan nog altijd, maar er komen jaarlijks een groot aantal spannende nieuwe bij. Tijd voor een update.

Wat is een riviercruise?

De zeecruise is bekend geworden door de televisieserie ‘The Love Boat’. Wat daarvan blijft hangen is het beeld van passagiers die hele dagen rondhangen op een enorm luxe en heel groot schip. En die onderweg niet meer zien dan elkaar en de eindeloze zee. Een riviercruise is wat dat betreft ietsjes anders. Ten eerste valt er veel meer te zien als je over een rivier vaart. Omdat je bij wijze van spreken eerste rang zit, is het uitzicht voortdurend fantastisch. Wereldsteden, pittoreske dorpjes en prachtige landschappen glijden aan je voorbij. Te tweede is een riviercruiseschip ook wel luxe en groot, maar toch veel gemoedelijker en kleiner dan haar grote broer op zee. Kolossale zeeschepen kunnen nu eenmaal niet door de smallere rivieren.

Advertenties van onze partners

Waarom kiezen voor een riviercruise?

Zie je autorijden in je vakantie niet zitten? Vind je busreizen echt verschrikkelijk? En wil je toch graag iets van de omgeving zien en lekker rondtoeren tijdens je vakantie? Dan ben je een heel goede kandidaat voor een riviercruise. Terwijl jij ontspannen onderuithangt in je comfortabele hut in zo’n drijvend hotel, zie je de prachtige wereld zomaar aan je voorbijkomen. Onderweg leg je regelmatig aan zodat je ook nog gelegenheid hebt op onderzoek uit te gaan in een mooie stad. Dat kan op eigen houtje of georganiseerd; wat jij wilt! Bovendien is er aan boord zelf ook van alles te doen. Van cursussen tot dansavonden … je hoeft je nooit te vervelen en komt ook nog gezellig in contact met je medepassagiers..

Riviercruise in opmars

Klinkt aanlokkelijk hè, wat hierboven staat. Niet zo gek en je bent zeker niet de enige. Onderzoek in de Nederlandse havens wijst uit dat het aantal riviercruiseschepen dat jaarlijks aanlegt in nog geen twee jaar tijd bijna verdubbeld is. Dat de riviercruise in andere landen en op ander continenten eveneens ‘booming business’ is blijkt hieronder.

Rijn & Moezel

Reisjes door Duitsland en Oostenrijk over de Rijn en de Moezel waren en zijn nog steeds ongekend populair bij vakantiegangers met de pensioengerechtigde leeftijd. Logisch want in korte tijd kun je zo heel veel zien terwijl je toch lekker dichtbij huis blijft. Deze categorie mensen voelt zich vooral ook aangesproken door het gezelligheidsaspect, van fijn met zijn allen op reis. Riviercruises over de Rijn en de Moezel zijn hier helemaal op ingesteld en daarom ook niet interessant voor jongeren. Deze reizen worden aangeboden in allerlei varianten: van minicruises van 4 dagen tot rondreizen van een maand en alles daar tussenin.

Donau

De Donau cruise bestaat al heel lang. Eveneens in trek bij ouderen, maar spreekt het jongere publiek ook aan. Varend over de Donau zie je niet alleen bekende landen als Duitsland en Oostenrijk, maar je komt tevens door het onbekendere Hongarije en Slowakije. Voormalige Oostbloklanden die tot op de dag van vandaag nog een geheel eigen sfeer hebben; absoluut de moeite waard. Kies je voor een riviercruise over de Donau, zoek dan voor het boeken uit wat de doelgroep van de reisorganisatie en de betreffende reis is. Daarmee voorkom je teleurstellingen.

Nijl

Liefhebbers van een spannender riviercruise iets verder van huis konden in Egypte als eerste terecht. De Nijlcruise is de meest bekende en populaire exotische riviercruise. Nog steeds geweldig in trek -want die piramides blijven indrukwekkend- maar in avontuurlijkheid ruimschoots voorbij gestreefd door andere bestemmingen. Meestal wordt de Nijlcruise aangeboden als onderdeel van een vakantiepakket. Dan boek je bijvoorbeeld een vakantie van twee weken, waarvan één week riviercruise en één week in een hotel aan wal.

Avontuur

Zoek je avontuur en een echt onvergetelijke vakantie, dan zijn er op het gebied van de riviercruise nu ook mogelijkheden te over. Vakantiegangers zoeken steeds meer spanning en willen graag eens buiten de getreden paden kijken. En tegelijkertijd willen ze gemak en rust. Een ontwikkeling waar reisorganisaties heel handig op zijn ingesprongen door volledig verzorgde riviercruises aan te bieden in onalledaagse landen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf de Dnjepr Rusland ontdekken. En toeren over rivieren in Vietnam, Suriname, Thailand en Zuid-Afrika. Maar ook de Yangtze helemaal afvaren en zo het mysterieuze China van een andere kant bekijken. Er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Kosten

In eerste instantie lijken de kosten voor een riviercruise aan de hoge kant. Dat geldt zeker als je kijkt naar de prijzen voor de meer avontuurlijker bestemmingen in verre landen. Je betaalt dan immers niet alleen voor de riviercruise zelf, maar ook voor het vliegticket. Toch vallen de kosten bij nader inzien reuze mee en is een riviercruise zeker niet alleen weggelegd voor de welgestelden. Meestal zijn de prijzen namelijk all inclusive. Dat wil zeggen dat je een totaalprijs betaalt voor overnachtingen, eten en drinken. Eenmaal aan boord heb je dus geen portemonnee meer nodig. Algemene richtlijnen voor de kosten van een riviercruise zijn moeilijk aan te geven. Die hangen onder andere af van de bestemming, de vorm van luxe en of je wel of niet deelneemt aan excursies. Het is in ieder geval aan te raden de prijzen van verschillende reisorganisaties naast elkaar te leggen voordat je gaat boeken.

Offerte riviercruise? Klik hier