Skivakanties

Skivakanties

Op vakantie naar de sneeuw

Het lijkt een trend die niet meer terug te draaien is: steeds meer mensen houden het niet bij één vakantie per jaar. Eenmaal per jaar zoeken we in een zuiders land de zon op, en als het even kan gaan we in het voorjaar op skivakantie. Skivakanties zijn vandaag helemaal ingeburgerd. Wie binnenkort op zijn eerste skivakantie vertrekt, staat best even stil bij de voorbereiding ervan.

Advertenties van onze partners

Kies een goede bestemming

Je bent al een heel eind op weg als je voor je skivakantie een goede reisbestemming kiest. Let erop dat je daarbij rekening houdt met je niveau. Ervaren skiërs zoeken best een skioord met een groot aanbod aan zwarte en rode pistes. Minder ervaren skiërs en absolute beginners gaan beter op zoek naar een skioord met een goed aangeschreven skischool en voldoende minder steile skipistes.

Indien je van mening bent dat skivakanties meer zijn dan het skiën op zich, dan ga je best op zoek naar een skigebied dat naast goede skipistes ook voldoende mogelijkheden biedt wat betreft shoppen, bezienswaardigheden en après-skiën.

Als je een leuke skibestemming denkt gevonden te hebben, dan check je best eerst nog enkele dingen na alvorens je boekt. Surf eens naar www.sneeuwhoogte.nl. Je kunt er de sneeuwhoogtes per skigebied bekijken. Sneeuw is nu eenmaal onmisbaar tijdens een skivakantie. De site gunt je ook live een kijkje door de webcam van verschillende skioorden. Houd tijdens je zoektocht naar een goede skibestemming ook zeker rekening met de mening van anderen. Daarvoor kan je reviewsites consulteren als www.zoover.be en www.vakantiewijzer.nl.

Zorg voor het nodige skimateriaal

Voor skivakanties heb je skimateriaal nodig. Waar je voor een strandvakantie toekomt met strandlakens, zonnecrème, een zwemoutfit en een koelbox, heb je voor een standaard skivakantie een pak meer materiaal nodig. Skimateriaal is daarbij meer dan alleen ski’s en skistokken. Je zorgt er best voor dat je deze zaken hebt alvorens je een helling afglijdt:

- thermo ondergoed, skikousen en thermokledij houden je lichaamstemperatuur op peil

- een skipak, skikledij en een winddichte jas houden je lichaam droog en warm

- een sneeuwbril of skibril beschermt je ogen tegen het felle, door de sneeuw weerkaatste zonlicht

- een skimuts of –helm beschermt je oren tegen de kou; een helm beperkt eventuele schade aan je hoofd door een val

- skistokken

- skischoenen verbinden je voeten met je skibindingen

- skihandschoenen beschermen je handen tegen ijs, sneeuw en scherpe voorwerpen

- ski’s met skibindingen

- een skipas die je toegang geeft tot de piste.

Skimateriaal aanschaffen of huren?

Skimateriaal kan je kopen of huren. Voor wie erg dikwijls op skivakantie gaat, kan het voordeliger zijn om skimateriaal te kopen. In het andere geval is het beter dat je je materiaal ter plaatse huurt. Zo hoef je je skimateriaal alvast niet naar het skioord te transporteren. Je beschikt daarenboven altijd over recent en kwaliteitsvol materiaal dat je te allen tijde kan inruilen mocht je er niet tevreden over zijn. Een bijkomend voordeel is de hoge aankoopprijs van het materiaal die je niet hoeft te betalen. In elk skioord vind je verhuurcentra van skimateriaal.

Jezelf klaarmaken voor je skivakantie

Skivakanties vereisen een goede fysieke conditie. Een algemene goede gezondheid is erg belangrijk om kwetsuren te voorkomen. Je start best ten laatste twee maanden voor je op skivakantie vertrekt. Laat je tijdens je voorbereidingen professioneel begeleiden. Verschillende fitnesscentra bieden speciale sessies aan om de bezoekers klaar te stomen voor skivakanties.

Volg skilessen

Wie zich nog niet kiplekker voelt op zijn latten, neemt best skilessen. Je leeftijd speelt daarbij geen rol. Doordat mensen op erg uiteenlopende leeftijden met skiën beginnen, heb je op de skischool mensen van allerlei leeftijden. Skilessen volgen is een aanrader. Het zou niet erg verstandig zijn om je op de piste te wagen zonder enige kennis van de werking van de skiliften, de internationale ski-etiquette en de pisteregels.

Het kan geen kwaad om online instructievideo’s over skiën te bekijken. Ze zijn echter geen vervanging van skilessen gegeven door professionele lesgevers.

Skilessen kan je volgen in het land van bestemming of in eigen land. In België zijn er verschillende sportscholen en –clubs die skilessen aanbieden. Houd er rekening mee dat je je voor skilessen in het buitenland best op voorhand inschrijft, dat kan via de meeste reisagenten.

Sluit een goede verzekering af

Murphy’s Law zegt dat als iets foutlopen kan, het ook foutlopen zal. In dat geval ben je beter goed verzekerd. Als je je skivakantie zelf boekt, vergeet je best niet om een reisverzekering af te sluiten, zo mogelijk een verzekering speciaal voor skivakanties. Op die manier word je niet geconfronteerd met torenhoge rekeningen na een eventuele helikoptervlucht of dringende repatriatie. Laat je bij je verzekeringsmakelaar ook eens informeren over een verzekering tegen loonverlies.

Offerte skivakanties? Klik hier