Vakantie met kleine kinderen

Vakantie met kleine kinderen

Enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen

Het lijkt misschien moeilijk om met kleine kinderen op vakantie te gaan, onmogelijk is het niet. Het is voor baby’s vaak redelijk eenvoudig om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, nog gemakkelijker dan dat het geval is bij kinderen ouder dan 2 jaar. Ga je op vakantie met kleine kinderen, neem dan gewoon een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen.

Advertenties van onze partners

Bescherming tegen hitte en zon

Kleine kinderen moet je beschermen tegen blootstelling aan hitte en zon. Kies om te beginnen niet voor een tropisch warme bestemming als je kleine kinderen met je mee wilt nemen. Eenmaal op vakantie houd je je kind zoveel mogelijk in de schaduw, uit het directe zonlicht, zeker tijdens de middag. Als kledij voor het kind kies je best voor lichte katoenen kledij. Zorg ook voor een hoedje of petje op het hoofd. Gebruik voor je kind een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zoals een factor 30 of een totale sun block. Breng regelmatig de zonnebrandcrème aan. Houd je kind tijdens de warmste uren van de dag zoveel mogelijk binnen in een goed verluchte ruimte. De slaapruimte van het kind mag niet te warm zijn. Verlucht de kamer regelmatig maar vermijd een te krachtige airconditioning of tocht.

Voedsel

Op vakantie met kleine kinderen blijven de kosten voor voeding meestal vrij beperkt. De eerste zes maanden heeft een baby genoeg aan melkvoeding. Dat is ook zo bij hoge temperaturen. In dat geval geef je de baby best wat vaker zijn melk, indien mogelijk zelfs eenmaal per uur. Voor wie borstvoeding geeft, is het van belang om voldoende water te drinken om de toegenomen melkproductie aan te kunnen vullen.

Medisch

Op vakantie met kleine kinderen is een reisapotheek aangewezen. Naast de persoonlijke medicatie van het kind, dient de reisapotheek zeker te bevatten:

- een thermometer

- ontsmettingsproduct

- koortswerende medicatie (Perdolan, Junifen)

- kompressen

- een orale redhydratieoplossing voor kleine kinderen

- wondpleisters

- optioneel een zoutoplossing (Sterimar) om tijdens de vlucht het neusje van het kind open te houden

Tijdens de vlucht

Veel luchtvaartmaatschappijen laten kinderen onder 2 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis meevliegen. Daardoor zijn vakanties met kleine kinderen relatief goedkoop per persoon voor wat betreft de transportkosten. De service voor kleine kinderen op het vliegtuig is over het algemeen vrij behoorlijk. In de meeste gevallen zijn er luiers en potjes babyvoeding aan boord en zal het boordpersoneel er alles aan doen om ook je kinderen een leuke tijd te bezorgen. De vliegtuigmaatschappij Gulf Air gaat zelfs nog verder: onlangs lanceerden ze de ‘sky nannies’ die op elke vlucht zorgen voor de opvang van de kinderen aan boord.

Ziekte tijdens de vakantie

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het mogelijk dat je kind ziek wordt tijdens de vakantie. Als je jonge kind last heeft van diarree of moet braken, dan is het aangewezen een arts te consulteren. De arts zal verifiëren of het kind in staat is om voldoende vocht in te houden en of er uitdrogingsverschijnselen zijn. In afwachting van het doktersbezoek kan je de symptonen alvast verlichten met de orale rehydratieoplossing.

Offerte vakantie met kleine kinderen? Klik hier