Wintersport

Wintersport

Wintersport, ontspannen door inspanning

Voor sommige mensen een weekje druk sportief in de weer, voor de ander een mix van après-ski, zon en sneeuw. De wintersport beleeft iedereen volgens zijn eigen wensen op zijn eigen manier. Of je nu de spieren spant op een zwarte piste of kiest voor een pittige langlauftocht.

Advertenties van onze partners

Ruime keus wintersportlanden

Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn landen die in één adem worden genoemd wanneer je het over wintersport hebt. Maar er zijn veel meer landen die hun bergen geschikt hebben gemaakt om te snowboarden en te skiën. In eigen land vind je in de Ardennen twee pistes en in Duitsland kun je op diverse plekken de lange latten onderbinden. In Frankrijk liggen de grote, aangesloten skigebieden gemiddeld hoger dan in Oostenrijk. De liefhebbers van apres-ski en kleine dorpjes komen in Oostenrijk het meest aan hun trekken. De wintersportgebieden in Slovenië, Tsjechië, Bulgarije en Slowakije winnen langzaam aan bekendheid en populariteit. En doen de landen Turkije en Spanje je in eerste instantie aan zon en zee denken? In de winter kun je hier prima de besneeuwde bergen af. Als je het budget het toelaat, brengt een lange vliegreis je naar de uitgestrekte pistes in Canada en Amerika.

Wat bind je onder?

Wintersport is een verzamelterm voor veel soorten sport die je in de sneeuw kunt beoefenen. Meest voor de hand liggend zijn uiteraard skiën en snowboarden. Wie minder gericht is op snelheid, maar wel intensief in de sneeuw wil sporten, kan gaan langlaufen. Je loopt en glijdt op lange laten door de sneeuw. Er worden speciale langlaufroutes uitgezet, ook wel loipe genoemd. Om blessures te voorkomen is het van belang de juiste materialen aan te schaffen of te huren. Houd hierbij onder andere rekening met je ervaring, stijl en persoonlijke wensen. Blijf je keurig op de geprepareerde skipistes of ski je ook door de bomen? Leef je je uit in een funpark op je snowboard of zoef je liever de piste af? Bind je voor de eerste keer ski's onder of leerde je tegelijk lopen en skiën? Je kunt ervoor kiezen om thuis materiaal (nieuw of gebruikt) aan te schaffen of het ter plaatse huren.

Combinatie van sport en rust

Er zijn liefhebbers die het maximale uit de wintersportvakantie willen halen. Ze pakken dagelijks de eerste lift naar boven en komen met de laatste afdaling weer terug. Maar voor veel anderen is juist de combinatie van sport en rust zo aantrekkelijk. Je geniet halverwege de dag van een heerlijke lunch in een 'stube' aan de piste en rust even uit in het zonnetje. Tegen het einde van de middag wordt in veel gebieden de après-ski ingezet. Je hoeft je skischoenen niet uit te doen voor een feestje met muziek en een drankje.

Verzekerd van sneeuw

Het enige dat niemand in de hand heeft, is de hoeveelheid sneeuw die valt tijdens jouw wintersport. Wat als de weergoden het laten afweten? Veel skigebieden kunnen sneeuwkanonnen inzetten om de pistes toch van een laagje sneeuw te voorzien. Als je kiest voor skigebieden die hoog liggen, maak je de meeste kans om te sporten op echte sneeuw.

Offerte wintersport? Klik hier