Zee cruise

Zee cruise

Zee cruise

Bij het woord zee cruise denken veel mensen nog steeds aan rijke gepensioneerde jet setters die de hele dag lui op een schip rondhangen en niet veel beters te doen hebben dan elkaar bekijken, eten en drinken. De decadentie ten top, zeg maar. Dit beeld verdient echter onmiddellijke bijstelling want de Zee cruise is ‘in’. Jong of oud, een enorm budget of een bescheiden beurs, het is hip om te cruisen. En het mooie is dat er tegenwoordig voor elke vakantieganger wel een variant te vinden is die precies aansluit bij je wensen.

Advertenties van onze partners

Wat is een zee cruise?

Eten, drinken, slapen en plezier maken op zee. Kortom, je lééft op zee tijdens een Zee cruise, vaak op een reusachtig schip samen met een heleboel andere vakantiegangers. Maar omdat de eindeloze zee -hoe rustgevend ook- na een tijdje toch gaat vervelen, maak je regelmatig tussenstops aan land. Waarna je -georganiseerd of op eigen houtje- op excursie kunt gaan. Het is afhankelijk van het soort Zee cruise dat je hebt geboekt, hoe vaak je aanlegt en voor hoe lang. Er is tegenwoordig een ruime keuze in Zee cruises; ze zijn er in allerlei prijsklassen, soorten en maten. Van extreem luxe tot tamelijk eenvoudig, van avontuurlijk tot heel ontspannen en van enkele maanden tot slechts een paar dagen. Bovendien kun je kiezen uit de meest uiteenlopende bestemmingen.

Faciliteiten

Slapen en eten zijn kun je op elk zee cruiseschip. Er is echter wel veel verschil in de kwaliteit van deze noodzakelijke voorzieningen. Hetzelfde geldt voor alle andere faciliteiten zoals sportmogelijkheden, entertainment, zwembaden, etc. Een klein overzicht:

- Hutten

Boek je een binnenhut, dan heeft je slaapruimte geen ramen. Je kunt dan niet vanuit je eigen kamer het uitzicht bewonderen. Ben je toch alleen maar van plan er te slapen, dan is dat geen probleem; op de rest van het schip is uitzicht genoeg. Binnenhutten beschikken wel over eigen wasgelegenheid en WC. Buitenhutten hebben wel een raam en daar betaal je dan ook meer voor. Zelfs als dat- zoals in veel gevallen- niet veel meer is dan een enkele patrijspoort. Zowel de binnen- als de buitenhutten kunnen onderling behoorlijk in prijs verschillen, afhankelijk van de mate van luxe. Suites, tenslotte, zijn hutten die uit meerdere kamers bestaan (minimaal 2) en de meeste extra’s bieden zoals airco, een badkamer met alles erop en eraan, een barretjes, etc.

- Maaltijden

Er zijn cruises waarbij de maaltijden bereid worden door chefkoks. Ideaal voor echte lekkerbekken, maar dat zijn wel de duurste varianten. Je moet goed beseffen dat een Zee cruise meestal all inclusieve is. Dat houdt in: hoe uitgebreider en luxer het eten, hoe meer je voor je reis moet betalen. Is je budget wat lager, kies dan voor een Zee cruiseschip dat buffetten aanbiedt .Dat kan tegen veel lagere bedragen dan à la carte maaltijden.

- Entertainment

Ben je op zoek naar vermaak tijdens je Zee cruise? Dan is een groot en luxe schip voor jou de beste optie. Aan boord hiervan zijn de mogelijkheden om je te amuseren veel uitgebreider dan op de kleinere schepen. Je kunt bijvoorbeeld naar het casino, naar een spetterende theatershow of naar de bioscoop. Is dat je iets te oppervlakkig, dan kun je er ook voor kiezen een cursus te doen of een boeiende lezing te volgen. Erg prettig voor mensen met kinderen is dat op veel Zee cruiseschepen animatieteams aanwezig zijn. Zo kun jij heerlijk uitrusten en genieten en hebben je kinderen ook een heerlijke vakantie.

- Sporten

Wie sportief is ingesteld kan zich ook prima vermaken op een Zee cruise. Veel cruiseschepen hebben meerdere zwembaden die zich uitstekend lenen om baantjes in te trekken. Verder beschikken ze vaak over aparte sportzalen met de meest moderne toestellen en kun je allerlei soorten sportlessen volgen. Er worden zelfs af en toe sportwedstrijden georganiseerd.

Bestemmingen

Er is bijna geen zee of oceaan meer te bedenken waar geen cruiseschip vaart. Je kunt bijvoorbeeld een boeiend rondje Europa doen over de Middellandse Zee. Of per schip de mooiste eilanden van de Stille Oceaan aandoen. En varen door het Caribisch gebied is ook een geweldige belevenis. Natuurlijk zijn dat wel de meer bekende bestemmingen. Wil iets anders, iets exclusievers, boek dan eens een Zee cruise naar Afrika, Rusland of Scandinavië. Voor de echte avonturiers zijn er de Zee cruises naar Alaska en Antarctica. Vaar helemaal naar de poolcirkel, spot orka’s en vergaap je ondertussen aan de uitgestrekte natuurgebieden van Alaska. De Antarctica-expeditiecruise brengt je naar de koudste plek op aarde en toont je de eindeloze ijsvlaktes waar je tot nu toe alleen op de televisie kon zien.

Kosten

Bij een zee cruise zijn de kosten heel overzichtelijk; je betaalt namelijk een all inclusive prijs. Nadeel hiervan is dat je voor alle voorzieningen op een schip betaalt, of je er nu gebruik van maakt of niet. Daarom: hoe luxer en groter het schip, hoe duurder de reis. Heb je geen behoefte aan overdadig comfort, kun je jezelf prima vermaken en is je budget niet al te groot? Kies dan voor de meer eenvoudige Zee cruise. Verder is het goed je te realiseren dat er aan de verschillende accommodaties op een schip ook verschillende prijskaartjes hangen. Daarnaast geldt: hoe verder en exclusiever je reisdoel, hoe hoger de kosten. Wie weinig geld te besteden heeft en toch graag een Zee cruise wil maken, is er nu EasyCruise. Onder deze naam biedt de eigenaar van onder andere EasyJet (van de goedkope vliegreizen) tegenwoordig ook heel voordelige Zee cruises aan. De prijzen blijven laag doordat alle overbodige luxe is geschrapt dus bijvoorbeeld geen entertainment. Verder is het all inclusive principe hier losgelaten; je betaalt slechts wat je verbruikt.

Tips

- Het aantal zeedagen tussen de stops kan per Zee cruise nogal verschillen. Is je voornaamste vakantiedoel genieten van alle voorzieningen en lekker relaxen op het schip, dan maakt het niks uit. Kies je juist voor een Zee cruise omdat je in zoveel mogelijk wilt zien, dan kan dat erg vervelend zijn. Je kunt dit ongemak heel simpel voorkomen door je vóór het boeken goed te (laten) informeren.

- Een bijzonder variant van de Zee cruise is de zeezeilcruise. Dit is veel kleinschaliger en avontuurlijker dan een gewone Zee cruise met alleen de noodzakelijke faciliteiten. De sensatie van de golfbeweging onder je voeten en het geluid van het klapperende zeil geven je veel meer het gevoel dat je één bent met de elementen. Het is vaak mogelijk om mee te zeilen,maar dat is niet verplicht. Door het actieve aspect is de zeezeilcruise uitermate geschikt voor singlereizen. Bovendien kom je door de beperkte ruimte ook veel makkelijker me elkaar in contact.

- Wist je dat een Zee cruise niet alleen een fantastische huwelijksreis is, maar dat je zelf aan boord kunt trouwen? Enkele grote cruisemaatschappijen bieden een all in huwelijkspakket aan: ze organiseren je complete huwelijksdag, van het versturen van de uitnodigingen tot een regelen van een geweldige band voor je knalfeest. Uiteraard wel tegen forse betaling.

Offerte zee cruise? Klik hier